Aktuality

29. január – sviatok sv. Jozef Freinademetz

29. január – sviatok sv. Jozef Freinademetz

Misionár ktorý povedal, že ak bude treba, zomrie za Čínu hoc aj tisíc ráz.
Sv. Jozef Freinademetz (29. januára) sa zamiloval do Číny napriek tomu, že tam pracoval v nebezpečných a nepriateľských podmienkach

Jozef Freinademetz (1852-1908) bol misionár v Číne. Aj keď často pracoval v krajne nepriateľských podmienkach – v neposlednom rade počas boxerského povstania (1899-1901) – sa ocitol silne motivovaný žiť a obetovať sa pre pôvodnú populáciu v Číne.

„Misijná práca je zbytočná,“ veril, „ak človek nemiluje a nie je milovaný. Najväčšou katastrofou pre nás, ako aj pre Číňanov, sú davy morálne podradných Európanov, bez akéhokoľvek náboženstva, ktoré je možno nájsť po celej Číne. Niet pochýb o tom, že naši pohanskí Číňania sú stokrát lepší, ako táto spodina ľudstva.“

 

„Prišiel som milovať svojich Číňanov. Beriem Čínu a jej obyvateľov a jej jazyk, ako moju rodnú krajinu … zomieram za nich tisíckrát.“

 

Štvrtý z 13 detí sa Jozef Freinademetz narodil 15. apríla 1852 v Oies, dedinke v Dolomitských Alpách, ktorá je teraz súčasťou Talianska, ale ktorá bola v Rakúsko-Uhorskej monarchii. Freinademetz znamená „uprostred hory“. Jozefova rodina sa živila poľnohospodárstvom. Hovorili po ladinsky, čo je dodnes miestny dialekt.

 

Keď mal Jozef 10 rokov, miestny tkáč spozoroval jeho výnimočnú inteligenciu a zariadil, aby šiel do nemecky hovoriacej školy v Bressanone. Chlapec sa presťahoval do Gymnázia a potom získal štipendium na školu katedrálneho zboru, kde pridal latinčinu, francúzštinu a taliančinu k svojej nemčine a ladinčine. Po vysviacke v roku 1875 bol vymenovaný za kaplána v San Martino di Badia, v blízkosti svojho rodiska. Jeho predstavivosť ho však zamestnávala ​​misionárskym seminárom Societas Verbi Divini, ktorý v Holandsku založil Arnold Janssen, kam túžil vstúpiť. V roku 1877 nastúpil k pátrovi Janssenovi do Steylu.

 

Jozef a ďalší kňaz zo Steylu Ján Krstiteľ Anzer prišli v roku 1879 do Hongkongu, vyzbrojený požehnaním pápeža Leva XIII z Ríma, kde sa dva roky pripravovali na misiu v Šantungu, asi 500 kilometrov južne od Pekingu. Hoci v 17. storočí túto oblasť evanjelizovali jezuiti, provincia mala v roku 1881 iba 158 kresťanov.

 

Keď si uvedomil, že čínske elity identifikovali kresťanstvo s nepriateľskými zahraničnými mocnosťami, Jozef prijal čínske šaty a sústredil svoje evanjelizačné úsilie predovšetkým na roľníkov. Keď zvládol čínštinu, nemohol iba kázať, ale v čínštine rozvíjal viaceré nábožné diela. Jeho poslanie bolo často nebezpečné a pokrok pomalý. Napriek tomu v priebehu šiestich rokov mal viac ako 1 000 katechumenov v 30 obciach.

 

Podpísalo sa to na jeho zdraví natoľko, že v roku 1898 bol poslaný do Japonska na liečenie a odpočinok. Po návrate do Číny odmietol ponuku, že by mal nahradiť spolubrata Anzera na biskupskom stolci: „Mitra sa nenasadzuje na hlúpu hlavu.“

 

Jozef Freinademetz napokon podľahol týfu v roku 1907. Bol kanonizovaný v roku 2003. „Chcem byť číňanom aj v nebi,“ povedal.



Našli ste na stránke chybu? Upozornite nás, aby sme ju čím skôr odstránili. Ďakujeme!

Prihláste sa na automatický odber noviniek. Vždy, keď vyjde nová aktualita, upozorníme vás na ňu emailom.
(Na automatický odber "Zamyslení na každy deň" je potrebné sa prihlasiť samostatne cez formulár na podstránke Zamyslení.)
kontakty zamyslenia mis. omš. sp. menu Dar na misie