Aktuality

POZDRAV Z VERUELY!

POZDRAV Z VERUELY!

Srdečne pozdravujem z Filipín.

My sme tu ako na hojdačke. Raz je lepšie, vtedy nám trochu uvoľnia opatrenia, následne sa situácia zhorší, takže ich zasa sprísnia. Na Filipínach je zaočkovanýchpribližne 13% ľudí, ide to pomaly, hlavne kvôli nedostatku vakcín.

Vo farnosti, kde pôsobím, sme minulý rok boli v lockdowne, takže sa mnohé akcie zrušili. Nemali sme ani  1. sv. prijímanie, ani birmovku pre mladých. Takže tento rok sa nám to zdvojnásobilo. Na prvé sv. prijímanie sme mali približne 800 deti a keďžestále sú obmedzenia v kostole, museli sme to sláviť v jednotlivých kostoloch a kaplnkách. Začali sme prípravu na birmovku, odhad je 600 mladých, keďže to nemôže byt naraz, tak prvá skupina bude 150 mladých. Ak sa situácia nezhorši, prvá birmovka by mala byt 8. septembra.

Postupne tu opravujem, čo sa da. Podarilo sa mi zrekonštruovať našu kuchyňu a sekretárkinu miestnosť. Aj mnohé kostoly a kaplnky tu potrebujú opravu, tak pomaly sa do toho púšťam. Je to zaujímavé, hlavne potom, keď vidím výsledok. Síce tu vždy robotnici nedoladia nejaký detail, ktorý si neskôrv šimnem, ale to si proste musím zvyknúť, že tu na Filipínach sa veľmi na detaily nehľadí. 🙂

Školy sú tu zatvorene už viac ako rok, odkedy vypukla pandémia. Vyučovanie prebieha iba online a v lokalitách, kde žijem ja, a kde je slabý internet, tak cez tzv. moduly. Učitelia pripravia materiály a deti a študenti si ich každý týždeň vyzdvihnú a súčasne odovzdajú vypracovane tie z predchádzajúceho týždňa. Novy školský rok mal začať už teraz v auguste, avšak o mesiac sa to posunulo, učitelia nestíhali a nemali to ešte pripravene.

Posledných pár mesiacov mi čas letí veľmi rýchlo. Asi to bude tým, že sa nazbieralo veľa úloh. Mnohé som si aj sám dobrovoľne zobral, lebo som vnímal, že to nikto nespraví. Stálevidím nové a nové veci, čo by sa dali robiť, ale musím postupne, lebo všetko naraz nemám šancu spraviť.

Všetko dobre! V modlitbe spojený

P. Peter Fillo SVD

Našli ste na stránke chybu? Upozornite nás, aby sme ju čím skôr odstránili. Ďakujeme!

Prihláste sa na automatický odber noviniek. Vždy, keď vyjde nová aktualita, upozorníme vás na ňu emailom.
(Na automatický odber "Zamyslení na každy deň" je potrebné sa prihlasiť samostatne cez formulár na podstránke Zamyslení.)
kontakty zamyslenia mis. omš. sp. menu Dar na misie